کارگروه کارشناسی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان همدان با حضور هادی خورشیدی مسئول دبیرخانه شورا،علی اکبر فلاح نایب رئیس اتاق همدان و جمعی از فعالین اقتصادی برگزار گردید.
هادی خورشیدی در این نشست ضمن خیر مقدم تبریک سال نو و آرزوی قبولی طاعات همه ی عزیزان حاضر در جلسه در ماه مبارک رمضان افزود در چهلمین و آخرین جلسه ی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که در تاریخ 23/12/1400در محل استانداری همدان تشکیل گردید بنابر پیشنهاد پورمجاهد معاون اقتصادی استاندار مقرر گردید که موضوع تجارت خارجی شامل صادرات و واردات کالا – مواد اولیه و ماشین آلات در اولین جلسه ی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در سال 1401 برگزار گردد که این نشست در راستای موضوعات مذکور با حضور رؤسای محترم کمیسیونهای تجارت ، سرمایه ، کشاورزی ، صنعت و معدن و فنی و مهندسی و نماینده تشکلهای صادراتی و تولید کنندگانی که کالای آنها صادر میگردد برگزار گردیده است. وی افزود در این نشست اهم موضوعات بر اساس نیاز صادرکنندگان و واردکنندگان در 5 محور بررسی و موضوع مصوبات جلسه در بخشهای کارشناسی و با حضور کارشناسان دستگاههای اجرایی ذیربط مطرح و حاصل آن در جلسه ی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح می گردد .
مسئول دبیرخانه شورای گفتگو افزود در سال 1400 حجم صادرات 48 میلیون دلار و حجم واردات 52 میلیون دلار حجم کل مبادلات 100 میلیارد دلار می باشد و از آنجائیکه آرزوی هر کشوری صادرات کالاهای تولیدی با کیفیت میباشد و مجموع حجم صادرات ما تقسیم بر تولید ناخالص ملی – داخلی میگردد و ابزار مهم تولید ناخالص داخلی همان بحث تجارت است که این موضوع میسر نمیشود مگر با تعامل اقتصاد ما با اقتصاد جهانی در حال حاضر آخرین آمار از وضعیت تجارت را در سال 83 – 3079 قلم کالا صادر می گردید که این حجم در پایان سال 1399 به 4062 قلم و در سال 1400 نیز اقلام دیگری اضافه شده است .خورشیدی خاطر نشان ساخت شاخص نفوذ ما در بازارهای صادراتی و منطقه 066% میباشد که این در ترکیه 099% درصد میباشد که از کشورهای دیگر منطقه وضعیت بهتری داریم . ترکیب فن آورانه صادرات ایران – 6/39% و غیر فن آورانه 4/60% میباشد که دانش صادرات فن آورانه عبارتست از هزینه کمتر و فروش بیشتر . 3 بخش مهم صادرات غیر نفتی کشور ما عبارتند از 1- 50% مشتقات نفتی و پلیمری 2- فرآورده های معدنی 3- سایر کالاها اعم از دامی و کشاورزی و کالاهای ساخته شده و نیم ساخته صنعتی
گفتنی است در این نشست اهداف توسعه تجارت استان در سه محور ذیل مورد تاکید قرار گرفت:
1-به ارزش افزوده صادرات توجه کنیم – سبدهای مختلفی از کالاهای صادراتی را تعریف کنیم . بازاریابی و اطلاع رسانی کنیم – مشتقات نفتی و پلیمری را سبد سازی کنیم .
2-برنامه های شرکتهای خصوصی و صادرکنندگان را بعنوان تشکل ، اتحادیه و کنسرسیوم داشته باشیم .
3- تنوع تولید بصورت تشکلی باشد تا انفرادی ، حضور موفق صادرات ایجاد تشکلهاست ، مقایسه سهم صادرات کالا در سال 1400 در حوزه تجارت نسبت به سال 1399 از نظر وزنی 10% و ارزشی 41% میباشد .
اما در سال 1401 رشد تجارت را با وضعیت موجود شاهد خواهیم بود و امیدواریم تراز تجاری ما مثبت گردد چرا که هم قیمت جهانی نفت افزایش یافته و هم دولت در صحنه سیاسی تمایل به افزایش صادرات غیرنفتی دارد و حجم تعاملات خود را با کشورهای دیگر گسترش داده و میدهد . در شعار نوروزی مقام معظم رهبری نیز به تولید ،اشتغال و فن آوری اشاره گردیده است که بایستی دانش محور حرکت کنیم . در حال حاضر شاخصهای تجاری کالاها با فن آوری بالا مطلوب نیست و در سالهای گذشته به این مهم توجه نشده است . اقتصاد آسیا محور و حوزه خلیج فارس باعث رشد و توسعه تجارت خارجی ، خواهد بود . ما در بحث های صادرات کمبودهای قابل توجهی داریم . از ترکیه عقبیم ، ترانزیت بندری خوب نیست ، توسعه تجارت یعنی توسعه بازرگانی خارجی که سیستم گمرک ، بیمه ، حمل و نقل ، کانتینرهای یخچال دار جهت حمل کالاهای صیفی و میوه و همچنین کاهش زمان توقف اینگونه کالاها در گمرک مشکل داریم .
گفتنی است در این نشست پیشنهادات بصورت ذیل ارائه گردید:
نیاز به سیاست کلان از جمله توان مالی ، تسهیل در امور گمرکی ، حمل و نقل ، بیمه ، رفع مقررات زائد و شناخت مشکلات بخش خصوصی و جلوگیری از ممنوعیت صادرات کالا بایستی به سمت تجارت آزاد ( صادرکننده و واردکننده ) ، ایجاد فضای رقابتی و مقصدهای صادراتی را افزایش یابد.
کیفی کردن صادرات کالا در سال 1401 ، بررسی چالشها ، استفاده از اقدامات اساسی و ابزارهای موجود ، استفاده از صادرات کالاهای های تک و دانش بنیان که بایستی تقویت شود ، استفاده از دستگاههای حاکمیتی برای سهولت در صادرات ، رویکرد سازمان توسعه تجارت در تقویت اتاقهای بازرگانی ، ایجاد اتحادیه ها و تشکلها و تثبیت مقررات صادراتی.
در حال حاضر 1400 فقره قوانین و 200 هزار مقررات و دستورالعمل و بخشنامه برای صادرات داریم اینها زیاد و زینبار راه صادرات است 90% این قوانین و مقررات زائد و اضافی است که اینها باعث خواهد شد که صادرکننده نتواند تصمیم خوب بگیرد راه حل این چالش تعرفه گذاری هوشمند و جلوگیری از ممنوعیت صدور کالا برای زمان های خاص بوده چون ممنوع کردن صادرات مشکل زاست .
در بحث واردات نیز بایستی واردات هوشمند باشد تا کالاهای صادراتی کیفی تر و از نظر کمی نیز با افزایش مواجه گردند . متولی امر تجارت سازمان توسعه تجارت باید باشد و در شفاف سازی و بستر سازی الکترونیک و ایجاد خلاقیت و پوشش ایده های رهبری باشد .
در پایان جمع بندی نیاز به خانه تکانی هوشمند داریم . اختصاص مناطقی به کالاهای تولیدی صادرات محور . بایستی در زمینه صادرات محیط آرامی را برای صادرکننده و تولیدکننده کالای صادراتی ایجاد کنیم . موضوع تعهدات ارزی و ریالی برای صادرکنندگان و واردکنندگان بایستی تسهیل گردد . در استاندارد سازی کالا کمک سازمان استاندارد ضروری است . شرکتهای حمل و نقل نسبت به تجهیز کامیونهای سردخانه دار اقدام لازم معمول نمایند . موضوع تعرفه گذاری و قیمت گذاری کالا در گمرکات مشخص شود و ایجاد شرکتهای خاص مدیریت صادرات و واردات کالا الزامیست .
با عنایت به مطالب فوق اهم محورهای مورد گفتگو در صحن اصلی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی به شرح ذیل اعلام گردید:
- بررسی مسائل مربوط به گمرک ، تعرفه گذاری و قیمت گذاری و .....
- مسائل ریالی و ارزی
- استاندارد
- حمل و نقل ، بیمه و پایانه
- سایر موارد مرتبط( شرکتهای کارگذاری خاص صادرات و ...)