کارگروه کارشناسی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان همدان با حضور علی اصغر زبردست رئیس اتاق همدان،علی اکبر فلاح نایب رئیس اتاق همدان و هادی خورشیدی مسئول دبیرخانه شورای گفتگو،روسای کمیسیون های تخصصی اتاق و جمعی از فعالین اقتصادی برگزار گردید.
هادی خورشیدی مسئول دبیرخانه در ابتدای این نشست ضمن خیرمقدم و تبریک حلول ماه مبارک رمضان اظهار داشت با عنایت به شعار سال قطعا" آرزوی هر کشوری صادرات کالاها با کیفیت تولید شده به کشور های جهان می باشد که خوشبختانه کشور ما از این مهم جدا نبوده و در سال 1400 با 48 میلیارد دلار صادرات و 52 میلیارد واردات مجموعا" 100 میلیارد دلار تجارت خارجی داشته ایم و این مهم میسر نمیگردید مگر به همت عزیزان تولید کننده در تولید کالاهای کشاورزی، صنعتی و معدنی و به صورت اعم کالاهای صادراتی غیر نفتی . خورشیدی در ادامه این نشست مطالب ذیل را مورد بحث و تاکید قرار داد:
1-در سال 1400 – 48 م دلار صادرات و 52 م دلار واردات داشته ایم که جمعا" تراز تجاری ما 100 م دلار بود و تراز ما 4 میلیارد دلار منفی میباشد.
2-کالاهای صادراتی غیر نفتی شامل الف – 50% مشتقات نفتی و پلیمری بوده و 50% باقیمانده نیزکالاهای ساخته شده و نیم ساخته صنعتی و معدنی و محصولات کشاورزی بوده است .
3-شاخص نفوذ ما در بازارهای صادراتی 066% بوده که بعد از ترکیه که 099% شاخص نفوذ آن در منطقه است عقب هستیم و لیکن از سایر کشورهای منطقه موفق تر عمل کرده ایم .
4-تنوع کالاهای صادراتی ما در سال 1400 بیش از 4062 قلم میباشد .
5- ترکیب فن آورانه کالاهای صادراتی ما 6/39 % دانش بنیان و 4/60 % بصورت غیر فن آورانه بوده است .
6-آمار صادرات در استان همدان از سوی سازمان صمت و گمرک مغایرت چشمگیری دارد که یکی از علتهای آن صدور کالا از گمرکات خارج از استان میباشد .
7-در سال 1400 نسبت به سال 1399 صادرات کشور 10% از نظر وزنی و 41%بصورت ارزشی افزایش نشان میدهد .
در ادامه این نشست اهداف توسعه تجارت کشور در سال 1401 به شرح ذیل بیان گردید:
1-توجه به ارزش افزوده صادرات بویژه در بحث فن آورانه و دانش بنیان
2-تعریف سبدهای مختلفی از کالاهای صادراتی
3-بازاریابی و اطلاع رسانی
4-گریز از صادرات انفرادی و تشویق صادرکنندگان به عنوان تشکلها – اتحادیه ها و ایجاد کنسرسیوم صادراتی
5-استفاده از تجارت صادرکنندگان نمونه کشوری و استانی
در ادامه تاکید شد در سال 1401 رشد تجارت را با وضعیت موجود شاهد خواهیم بود و امیدواریم تراز تجاری ما در سال 1401 با توجه به افزایش قیمت جهانی نفت و حضور مؤثر دولت جمهوری اسلامی در صحنه سیاسی و اقتصادی در تعامل با کشورهای دیگر که حجم تعاملات را افزایش میدهد .
6-توجه به اقتصاد آسیا محور و کشور های حوزه خلیج فارس در توسعه تجارت خارجی در بحث صادرات کالاهای غیر نفتی متاسفانه در استان همدان شاهد کمبود های قابل توجه ای هستیم توسعه تجارت یعنی توسعه بازرگانی خارجی که سیستم گمرک ، بیمه، حمل و نقل و استاندارد و تأمین منابع مالی مورد نیاز تعریف شده برای کالا های صادراتی با توجه به استاندارد کشورهای هدف و رفع مقررات زائد که در حال حاضر 1400 مورد قوانین و 200 هزار مقررات دستورالعمل و بخشنامه برای صادرات داریم که به نظر بسیار زیاد و زیان بار می باشد لذا اهم موضوعات که به نظر میرسد بایستی راجع به آنها بحث شود به شرح زیر است و چنانچه موارد دیگری به نظر میرسد مطرح فرمایید :
1-بررسی مسائل مربوط به گمرک – اعم از تعرفه گذاری و قیمت گذاری کالا های صادراتی و حذف قوانین و مقررات زائد و تشویق صادرکنندگان با ایجاد مشوق های گمرکی .
2-مسائل ارزی و ریالی – تأمین منابع مورد نیاز در صادرات و واردات کالا از طریق بانک ها با توجه به حذف ارز ترجیحی .
3-استاندارد – استاندارد کالاهای صادراتی بر اساس معیار های کشور هدف تعریف گردد ( مصداق شرکت رز پالایش و شرکت بینا رزن )
4-حمل و نقل ، بیمه ی کالا و وجود پایانه های صادراتی
5-سایر موارد مرتبط با ایجاد شرکت های کارگذاری خاص صادرات ،مالیات و غیره که در جلسه امروز مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت