در کمیسیون کشاورزی استان همدان مطرح شد؛
نبود آزمایشگاه تخصصی، صادرات گوجه فرنگی همدان را مشکل ساز کرد
به گزارش روابط عمومی اتاق همدان دهمین نشست کمیسیون کشاورزی اتاق همدان با حضور طاهره ایزدی دبیر اتاق ،علی محمودی رئیس کمیسیون کشاورزی و فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی برگزار شد.
علی محمودی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی همدان در دهمین نشست این کمیسیون با بیان اینکه یکی از مهم ترین مسائل و مشکلات که امروزه در استان گریبانگیر صادرات گوجه فرنگی گلخانه ای شده است، گفت: محصول گوجه فرنگی گلخانه ای استان همدان در کشور درجه یک است اما صادرات آن به دلیل نبود آزمایشگاه ویروس شناسی با مشکل روبه رو شده است.
علی محمودی با بیان اینکه گوجه فرنگی گلخانه ای همدان به دلیل کیفیت خوب متقاضی قابل توجهی دارد و در بازارهای هدف جایگاه خود را پیدا کرده تا آنجا که به بازار کشورهای اروپایی، لبنان، کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر مقصد ها ارسال می شود، گفت: همین امتیازات تاکید می کند که باید زیرساخت های صادراتی بیش از این مهیا باشد.
وی با اشاره به درگیر بودن همدان با مشکل کم آبی و ضرورت توجه به توسعه کشت گلخانه ای ادامه داد: باید بستر صادرات محصولات به نحوی فراهم شود که بازارهای هدف را از دست ندهیم.
وی با بیان اینکه با این همه ظرفیت و پتانسیل برای تولید محصول مرغوبی که در بازارهای مختلف صادراتی خواهان دارد مشکلی صادرکنندگان را آزار می دهد، گفت: متاسفانه در همدان آزمایشگاه ویروس شناسی محصول گوجه فرنگی وجود ندارد و صادرکنندگان برای دریافت گواهی سلامت محصول باید به تهران مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه محصول برای آزمایش به تهران ارسال می شود و دریافت پاسخ آزمایش سه الی چهار روز زمان می برد، افزود: این وضعیت در حالی است که محصول با گذشت هشت روز کیفیت خود را از دست می دهد و عملا مناسب صادرات نخواهد بود.
محمودی با بیان اینکه این اقدام علاوه بر هزینه گزافی که روی دست صادرکننده می گذارد موجب از بین رفتن محموله صادراتی هم خواهد شد، عنوان کرد: اگر در استان همدان آزمایشگاه تخصصی داشتیم مشکلاتمان حل می شد اما ایجاد این آزمایشگاه مستلزم تخصیص اعتبار از سوی دستگاه های ذیربط است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی همدان با اشاره به اینکه پیرامون حل این مشکل جلساتی با مسئولین اداره استاندارد و گمرک برگزار شده اما نتیجه ای نداشته است، گفت: جلساتی نیز با مسئولان سازمان غذا و دارو و مدیران استانداری برگزار شده که موافق تجهیز آزمایشگاه همدان به دستگاه ویروس شناسی بوده اند و قول همکاری داده شده اما مساله این است که تا فصل تولید و برداشت گوجه فرنگی گلخانه ای تمام نشده باید فکر چاره بود.
وی با بیان اینکه با توجه به نیاز بازار خارجی باید مشکل آزمایشگاه حل شود، عنوان کرد: دریافت کیوآرکد برای استان همدان ۶۰ روز زمان می برد در حالی که اطلاع داریم سایر استان ها سریع تر کد را دریافت میکنند.
محمودی با بیان اینکه طبق بررسی های انجام شده خرید این دستگاه رقمی حدود 8 تا 10 میلیاردتومان اعتبار نیاز دارد که اگر کمی همت صورت گیرد این اعتبار تامین شدنی است، گفت: درصورتی که دستگاه خریداری و وارد همدان شود حتی می توانیم همدان را بارانداز صادراتی کنیم به نحوی که محصول تولیدی گوجه فرنگی گلخانه ای استان های غربی برای دریافت مجوز صادراتی به جای ارسال به تهران وارد همدان شود.
در ادامه طاهره ایزدی دبیر اتاق همدان با تاکید بر پیگیری این موضوع در راستای تسهیل موانع صادراتی استان افزود با توجه به اینکه بخش مهمی از اقتصاد استان را حوزه کشاورزی به خود اختصاص داده است دقت نظر در برگزاری جلسات کمیسیون و پیگیری مستمر تا حصول نتیجه مطلوب را در کمیسیون کشاورزی امری مهم و حیاتی برشمرد.
در ادامه فرهاد منافی رئیس انجمن صنعت گلخانه داران استان همدان افزود که در استان همدان حدود 220 تا 230 هکتار گلخانه فعال وجود دارد و محصولات گلخانه ای شامل فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، توت فرنگی، گل های شاخه بریده و خیار است ضمن اینکه اغلب تولید گلخانه ها به کشور های حوزه خلیج فارس و روسیه صادر می شود.
فرهاد سلطانی منافی در همین خصوص بابیان اینکه یکی از سیاستهای بخش کشاورزی افزایشگلخانهها و کشت گلخانه ای است، چراکه استان همدان با مشکل کم آبی روبروست و در این راستا باید به سمت توسعه کشت های گلخانه ای حرکت کرد، افزود: در حال حاضر حدود ۲۲۰ تا 230 هکتار گلخانه فعال با ۴۰۰ بهره بردار در استان همدان وجود دارد و چیزی حدود 50 درصد این گلخانه ها به کشت گوجه فرنگی اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه برنامه ریزی شده تا سالانه 100 هکتار به وسعت گلخانه های استان همدان اضافه شود، عنوان کرد: سابقه گلخانه داری در استان همدان حدود یک دهه است و با این سابقه جایگاه همدان در توسعه کشت گلخانه ای قابل قبول است چراکه رتبه های برتر کشور در کشت های گلخانه ای به واسطه قدمت و سابقه فعالیت به استان هایی همچون یزد رسیده است.
در ادامه این جلسه محمود رشادی نائب رئیس کمیسیون کشاورزی استان همدان با بیان اینکه جلوگیری از موازی کاری و ایجاد تشکل هایی که ضرورتی ندارند الزامی است گفت: برخی تشکل ها در قالب انجمن ها با هر اسمی یک تشکل دیگر نیز ایجاد میکنند که طبق قانون تخلف است.
رشادی با اشاره به اینکه اخیرا آمار شرکت های تعاونی در استان در حال افزایش است عنوان کرد: برخی تشکل ها قصد ایجاد زنجیره تولید در بخش تخصصی دارند اما آدم های که در آن زنجیره هستد به جای زنجیره ساختن، انجمن می سازند و شرکت تعاونی راه می اندازند.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی استان همدان ادامه داد: قانون تعاون و سازمان تعاون روستایی میگوید کسی که فعال اقتصادی است نمی تواند در دو تعاونی عضو باشد.
وی با بیان اینکه برای رفع این مسئله باید مصوب شود افراد در ابتدا از مسیر صحیح استعلام شوند افزود: دستگاه ها به حضور یک نفر در ۲ تشکل توجهی ندارند و در برخی مواقع از این مسئله چشم پوشی میکنند.
وی تاکید کرد: با رها سازی این مسئله یک نفر از دو سمت برخوردار می شود و از استان همدان خدمات میگیرد ولی محصولات را به زنجان و سایر استان ها می فروشد.