⭕️ در پنجمین نشست کمیسیون حمل و نقل داخلی،بین المللی و لجستیک اتاق بازرگانی همدان مطرح شد:
❇️ شرکت های حمل و نقل خواستار ساماندهی نحـوه دریافت مالیـات بـر ارزش افـزوده
⬅️موضوع مالیات بر ارزش افزوده ویژه شرکتهای حمل و نقل و مشکلاتی که در این خصوص ایجاد شده باعث گلایمندی فعالان این بخش گردیده است.
⬅️به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی همدان، حمل و نقل به دلیل نقش زیربنایی که در امور اقتصادی استان همدان دارد یکی از اجزای مهم در توسعه فعالیتهای این بخش محسوب میشود ولی طی سالهای اخیر عوامل مختلفی باعث شده هزینههایی به این صنعت تحمیل شود که به نوعی با توسعه آن در تضاد بوده و باعث شده تا شرکتهای حملونقل این استان نسبت به این موارد که بخش مهمی از آن مالیات برارزش افزوده است گلایهمند باشند.
⏪در همین راستا رئیس کمیسیون حملونقل داخلی ،بین المللی و لجستیک اتاق بازرگانی همدان گفت: در خصوص مالیات بر ارزش افزودهای که در صنعت حمل و نقل پرداخت میشود گلایهمندیها و شکایاتی به مراجع مختلف ارایه شده که تاکنون بی نتیجه مانده است.
ابوالفضل پناهی در پنجمین نشست کمیسیون حملونقل اتاق بازرگانی همدان، افزود: مالیات بر ارزش افزوده یکی از قوانین حمایتی برای صنعت حمل و نقل است که طبق آن، این مالیات بر ارزش افزوده برای حمل و نقل معاف گردیده ولی به تازگی سازمان مالیاتی طلب مالیات کرده که باعث اعتراض شرکتهای حملونقل در استان همدان شده است.
⬅️وی عنوان کرد: طبق قانون حمل و نقل معاف از مالیات است اما ابهامی در این قانون وجود دارد که با توجه به آن برگه تشخیص مالیاتی صادر و مالیات اخذ میشود.
⏪رئیس کمیسیون حملونقل اتاق بازرگانی همدان تصریح کرد با توجه به اعتراض شرکتهای حمل و نقل، برای رفع این ابهام مکاتباتی انجام شده است.وی افزود بنا بر نظر فعالان این بخش و بررسی نظرات کارشناسی در کمیسیون حملونقل اتاق بازرگانی همدان مقرر شد موضوع در شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی استان مطرح و پیگیری شود تا با توجه به بند قانونی، از اخذ مالیات بر ارزش افزوده در حوزه حمل و نقل جلوگیری شود.
⭕️افزایش 9 درصدی عوارض جابهجایی کالا قدرت فعالیت شرکتهای حملو نقل همدان را از بین میبرد
⬅️در ادامه این جلسه نایب رئیس اتاق بازرگانی همدان نیز با بیان اینکه افزایش 9 درصدی عوارض جابهجایی کالا قدرت فعالیت شرکتهای حملو نقل همدان را از بین میبرد، گفت: بر اساس اعلام جدید اداره کل امور مالیاتی شرکتهای حملونقل استان باید 9 درصد عوارض جا به جایی کالا پرداخت کنند که این اتفاق باعث نارضایتی فعالان این حوزه شده است.
⏪خیرالله اسدی افزود: در سالی که مزین به جهش تولید است افزایش 3 برابری عوارض جابه جایی کالا به هیچ وجه پسندیده نیست چرا که به خودی خود عاملی برای جلوگیری از تولید میشود.
⬅️وی تاکید کرد: اگر گرفتن مالیات دستورالعمل است باید مجوز صادر و این اختیار به شرکتها داده شود که ارزش افزوده را بر کرایه حمل بار اضافه کنند ولی اگر در قانون چنین چیزی نوشته نشده نباید نسبت به اخذ آن اقدام شود.
⏪نایب رئیس اتاق بازرگانی همدان با بیان اینکه مالیات ارزش افزوده، یکی از انواع مالیات غیرمستقیم و منابع درآمد دولت است، بیان کرد: ما تابع قانون هستیم اما قانونی که اجازه ادامه فعالیت و توان کار به ما دهد.
⬅️اسدی تأکید کرد: مشکل این اتفاق این است که رانندگان برای دریافت هر بارنامه باید چند میلیون تومان همراه داشته باشند که در همان لحظه کمیسیون شرکت حمل و نقلی به اضافه 9 درصد عوارض بارنامه را پرداخت کنند ولی چند ماه طول میکشد تا کرایه حمل را دریافت نماید.
⏪وی عنوان کرد: این عوارض نهایتاً از مصرف کننده دریافت میشود که روی کالا میرود، با توجه به اینکه سیاست دولت سیزدهم این است که هزینهها افزایش نیابد، در شورای گفتوگوی استان این موضوع را مطرح و ضمن اعتراض به افزایش ناگهانی 9 درصدی عوارض حمل کالا از استاندار تقاضای ورود جدی به این موضوع را خواهیم کرد.
⬅️مدیرعامل شرکت حملونقل سنگین بار نیز در این جلسه گفت: گرفتن مالیات ارزش افزوده در شرایطی مطرح است که شرکتهای حملونقل پیش از این از دادن مالیات معاف بودند.